حتما شما هم شنیدهاید که بسیاری از افراد در حوزه وب، سر و کارشان با هویز دامنه است! اما در واقع، هویز دامنه چیست؟ نحوه استفاده از WHOIS چگونه است و کاربرد WHOIS چیست؟ اینها مجموعه سوالاتی است که بیشتر افراد تازه کار در سر دارند. با کمک این سیستم میتوانید به برخی اطلاعات شخصی دارندگان سایت دست پیدا کنید. به همین دلیل، استفاده از هویز دامنه اهمیت زیادی دارد؛ چرا که در رسیدن به برخی اهداف به شما و صدالبته شرکت تولید محتوا کمک میکند.
در این مقاله قصد داریم جزئیاتی از هویز دامنه را بررسی کنیم و نحوه استفاده از WHOIS را شرح دهیم. اگر شما نیز مایل هستید که در این خصوص اطلاعاتی کسب کنید، همراه ما باشید.
ابتدا بهتر است بدانید که WHOIS چیست و چطور کار میکند. هویز یک سامانه تخصصی است که میتواند اطلاعاتی در خصوص دامنه سایتها به شما ارائه کند. شما به راحتی میتوانید اطلاعاتی شامل آدرس Nameserver، نام دارنده دامنه، شماره تلفن همراه دارنده دامنه، تاریخ ثبت دامنه و تاریخ انقضا دامنه، آدرس ایمیل و آدرس مکان فیزیکی صاحب دامنه را از طریق WHOIS کشف کنید.
این اطلاعات به شما کمک میکند تا امکان ارتباط با دارنده دامنه را کسب کنید. گاهی برای ورود به یک تعامل و معامله، از این اطلاعات استفاده میشود. برای مثال شخصی یک دامنه را ثبت کرده است، در حالی که آن دامنه مرتبط با اسم برند شما است و برای آدرس سایت به آن احتیاج دارید. از طریق اطلاعاتی که در WHOIS به دست میآورید، میتوانید به راحتی با دارنده دامنه ارتباط برقرار کنید و درخواست خرید کنید. این اطلاعات در موارد دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرد که به آن میپردازیم.
اطلاعات قابل نمایش در WHOIS
شاید علاقهمند باشید که جزئیات اطلاعاتی که در هویز نمایش داده میشود را بدانید. اطلاع از شرح ماجرا، به شما اجازه میدهد تا در مواقع مختلف از این اطلاعات استفاده کنید و به اهدافتان برسید. در ادامه به شرح آن میپردازیم:
در اولین ردیف از اطلاعاتی که با آن مواجه میشوید، Email وجود دارد. این ایمیل مربوط به شخص ثبت کننده دامنه و مالک آن است. شما به راحتی میتوانید از طریق ایمیل، اطلاعات ارزشمندی به دست آورید. برای مثال، در خصوص نحوه واگذاری دامنه ارتباط بگیرید یا در خصوص اطلاعاتی تخصصی از سایت دارنده دامنه سوال کنید. در کل ایمیل راه ارتباطی مناسبی با دارنده دامنه است.
عبارت Registrant Org یکی از مواردی است که در لیست WHOIS دیده میشود. این عبارت زمانی استفاده میشود که یک شرکت به عنوان نماینده حقوقی دامنه، آن را برای شخص حقیقی ثبت کرده باشد. معمولا در بسیاری از مواقع، ثبت کردن دامنه توسط شرکتهای تخصصی در این حوزه انجام میشود. نام این شرکت به شما کمک میکند تا اطلاعات بیشتری در خصوص دارنده دامنه و سایت او کسب کنید.
Registrar در واقع همان رجیستار اصلی دامنه است که آن را ثبت کرده است.
در این قسمت Registrar Status نمایش داده میشود که نشانگر اطلاعاتی در خصوص قفل بودن یا نبودن دامنه است. نمایش دادن این عبارت “clientTransferProhibited” نشان دهنده قفل بودن یک دامنه است و نشان دادن “OK” در مقابل رجیسترار استاتوس نشانه قفل نبودن آن است.
یکی از مهمترین و کاربردیترین اطلاعاتی که از طریق WHOIS میتوانید به آن دسترسی پیدا کنید، تاریخ است. در قسمت تاریخ میتوانید زمان ثبت دامنه و زمان انقضای آن را مشاهده کنید. بسیاری از افراد که در کمین ثبت دامنه خاصی هستند، از تاریخ انقضا استفاده میکنند تا در صورت عدم تمدید دامنه توسط صاحب قبلی، آن را ثبت کنند. این اقدام کاملا قانونی است؛ چرا که فرد در زمان معین و مشخص، اقدام به تمدید دامنه نکرده است و قانونا بعد از گذشت چند روز، دامنه برای ثبت توسط فرد دیگری آزاد میشود.
NameServer در دامنه، اطلاعاتی در خصوص DNS ارائه میکند. با مشاهده این بخش میتوانید اطلاعاتی در خصوص هاست کسب کنید و بدانید که آیا دامنه برای هاست خاصی ست شده است یا خیر. این اقدام نشان میدهد که دامنه بر روی هاست فعال است یا صرفا خریداری شده است.
نام سرور در WHOIS
با مشاهده ip Address میتوانید آی پی سروری که میزبان دامنه است را داشته باشید.
اگر کمی در حوزه وب و شبکه اطلاعات داشته باشید، حتما میدانید که IP ها میتوانند محل فیزیکی خاصی را نمایش دهند. IP Location به شما اطلاعات محل فیزیکی سرور میزبان را میدهد. میتوانید در این بخش متوجه مکان فیزیکی و لوکیشن آن باشید.
با مشاهده اطلاعات ASN میتوانید اطلاعات شرکت ارائه کننده خدمات و دیتاسنتر را بازیابی کنید.
یکی از گزینههایی که در WHOIS نمایش داده میشود، وضعیت دامنه است. اگر در مقابل گزینه Domain Status عبارت Registered And Active Website نمایش داده شود، به معنای فعال بودن دامنه و استفاده از آن به عنوان آدرس یک وب سایت مشخص است.
WHOIS History به معنای نمایش آخرین تغییرات اعمال شده در هویز دامنه است. شما میتوانید اطلاعات هویز دامنه خودتان را تغییر دهید. زمان دقیق آخرین تغییر شما در WHOIS هیستوری نمایش داده میشود.
گزینه IP History به شما اطلاعاتی در خصوص تاریخچه تغییر IP سرور میزبان ارائه میکند.
در این بخش میتوانید اطلاعاتی در خصوص تاریخچه میزبانی مشاهده کنید. در واقع تعداد میزبانانی که توسط دارنده دامنه تغییر کردهاند، نمایش داده میشود.
در این بخش اطلاعاتی در خصوص سرور میزبان برای دامنههای بین المللی مشخص میشود.
هر وب سایتی قسمتب به عنوان Title دارد. در بخش عنوان وب سایت یا Website Title میتوانید عنوان وب سایتی که در حال بررسی دامنه آن هستید را مشاهده کنید.
Server Type نمایش دهنده اطلاعات وب سروری است که اطلاعات از آن برای کاربران نمایش داده میشوند.
کدهای مختلف، نمایش دهنده خطاهایی است که در وب سایت وجود دارد. نمایش Response Code شماره 200، نشانگر یک سایت بیعیب و نقص است؛ اما نمایش کد 404 یا 503 نشان دهنده بروز خطا در وب سایت است.
جالب است بدانید که اگر پارامترهای مهم در سئو سایت رعایت شده باشند، در بخش SEO Score نمرهای برای آن درج میشود.
اگر بخواهید در خصوص نحوه استفاده از WHOIS بیشتر بدانید، باید گفت که این ابزار به دو صورت مختلف قابل استفاده است:
نحوه استفاده از WHOIS
اگر بخواهید از WHOIS برای سایتهای داخلی استفاده کنید، بهترین کار استفاده از سامانه ایرنیک است. تمامی دامنههای .ir به عنوان دامنه داخلی وب سایتهای ایرانی محسوب میشوند. به همین دلیل، میتوانید از طریق سامانه ایرنیک تمام جزییات آن را بررسی کنید. سامانهwhois.nic.ir به بهترین شکل برایتان جزییات دامنه را نمایش میدهد. یادتان باشد که نحوه استفاده از WHOIS در این سامانه، فقط مختص به دامنههای ایرانی است و دامنه های جهانی در آن پشتیبانی نمیشوند.
نحوه استفاده از WHOIS برای وب سایتهای خارجی از طریق سایت www.domaintools امکانپذیر است. شما میتوانید با مراجعه به این وب سایت، تمامی اطلاعات مربوط به دامنه را مشاهده کنید. اسم دارنده حساب، تاریخ ثبت دامنه و جزییاتی که در بالا به آن اشاره شد، همگی از جمله دادههایی است که با کمک دامین تولز میتوانید مشاهده کنید. دسترسی به این اطلاعات از طریق این سایت به راحتی امکانپذیر است.
با درک کاربردهای هویز و نحوه استفاده از WHOIS میتوانید به بهترین شکل از آن کمک بگیرید و کارهای مدنظرتان را انجام دهید. در ادامه به بررسی این کاربردها میپردازیم:
اگر بخواهید از امکانات موجود برای بررسی دامنهها استفاده کنید، میتوانید خیلی راحت از WHOIS استفاده و تمام جزییاتی که علاقهمند به آن هستید را مشاهده کنید. اطلاعات موجود در WHOIS برای کاربردهای مختلفی میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
این مطلب چقدر برایتان مفید بود؟
برای امتیاز دادن بر روی ستاره ها کلیک کنید!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آراء 5
تاکنون هیچ ستاره ای نداده اید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.
8 Comments
آیا امنیت کافی دارد؟ چون گفته شد اگر تمدید نشه به یک فرد دیگری داده می شود و اینطوری تاریخچه نفر قبلی حذف میشه؟
بله Whois امنیت بالایی دارد و صاحب فعلی دامنه را نمایش می دهد.
کاربرد هویز در دامنه چیست؟
هویز گرفتن از یک دامنه در واقع استعلام شناسنامه دامنه است
دسترسی به این سایت ها با چه ترفندی انجام می شود؟ و در چه مراحلی ؟
با سرچ کردن WHOIS بر روی اولین سایت کلیک کرده و سپس با وارد کردن URL مورد نظر از اطلاعات دامنه مطلع شوید.
چطور می توان دامنه را با whois شناسایی کرد؟
با وارد شدن به سایت WHOIS و وارد کردن آدرس سایت در باکس مشخص شده می توانید اطلاعات مربوط به دامنه نظیر تاریخ اتمام قرارداد، صاحب دامنه و … را مشاهده نمایید.