تولید محتوای صوتی حالا به یک جریان قدرتمند رسانهای برای انواع کسب و کارهای مدرن امروزی تبدیل شده است. محتوا شاهکلید موفقیت در کسب و کارهای مبتنی بر اینترنت است و تولید پادکست در اصل یک شاخه اصلی در گونهای خاص از محتوای اینترنتی است. در تولید محتوای صوتی مشخصاً به دنبال ایجاد یک بستر کلامی هستیم. جاییکه قرار است با تولید یک فایل صوتی مخاطب اینترنتی خود را تحت تاثیر قرار بدهیم.
در فرآیند تولید پادکست محوریت کار، ایجاد مجموعههای صوتی است. محتوایی صوتی که از پیش ضبط شده است و قرار است در بستر اینترنت برای مخاطبان خود عرضه شود. یک پادکست ممکن است خیلی کوتاه در حدود چند جمله ساده صوتی باشد و یا خیلی بلند در قامت یک ماجرای فصل به فصل به شکل اپیزودهای مستقل تهیه شود. آنچه مشخص است، فرآیند تولید محتوای صوتی، ایجاد برنامههای رادیویی است که از طریق رسانههای دیجیتال ضبط شدهاند و در بستر اینترنت عرضه میشوند.
ماهیت تولید محتوای صوتی در دو خصوصیت برجسته خلاصه میشود:
در یک کلام پادکست فایل صوتی ضبط شدهای است که به موضوع خاصی اشاره دارد. این فایلها از طریق یک یا چند راوی تهیه میشوند و قرار است به صورت اینترنتی عرضه شود. حال سوال کلیدی این است که چنین محتوای اینترنتی چه تاثیری در رونق کسب و کارهای ما دارد؟ آیا واقعا میتوان از تولید محتوای صوتی به جریان قدرتمندتری برای توسعه کسب و کارهای اینترنتی دست پیدا کرد؟
در مقدمهای کوتاه به کلیاتی از تولید محتوای صوتی پرداختیم و کل ماجرا را در یک ارتباط کلامی خلاصه کردیم. اکنون وقت آن است که به بررسی تاثیر این پدیده در بازاریابیها هم اشاره کنیم. اما قبل از آن لازم است تا به مرزبندیهای مشخصی از تولید پادکست بپردازیم.
رادیو، یک رسانه قدیمی، تاثیرگذار و بسیار قدرتمند است. رسانهای که تقریباً آشنای همگان است و خیلیها همه روزه، ساعتها برای گوش دادن به این رسانه کلاسیک وقت میگذارند. در مقابل پادکستها رسانههایی نوپا، خلاقانه و اندکی غریب هستند. هنوز خیلی از افراد جامعه اطلاع دقیقی از ماهیت پادکستها ندارند.
اینجاست که وقتی صحبت از یک رسانه شنیداری مطرح میشود، تقریباً بسیاری از افراد کل ماجرا را در یک برنامه رادیویی ساده خلاصه میکنند. اما این دو رسانه کاملاً با یکدیگر متفاوت هستند.
تفاوت های پادکست و برنامه رادیویی چیست
در اینجا به سه تفاوت بنیادین در ماهیت برنامههای رادیویی تا تولید محتوای صوتی اشاره میکنیم.
نوع محتوا و نحوه ارائه آن اصلیترین تفاوت بنیادین میان برنامههای رادیویی و تولید پادکستها میباشد. اگر چه هر دو رسانه بستری شنیداری را برای ارتباط با مخاطبان خود انتخاب کردهاند، اما ماجرای حضور در این بستر ارتباطی در هر دوی آنها کاملاً متفاوت است. در باب نوع محتوای برنامههای رادیویی تقریباً اطلاع کافی دارید. اینکه انواع رادیو از صبح تا شام در خلال طیف گستردهای از برنامههای شنیداری مطالبی را عرضه میکنند.
در عین حال هر برنامه در ساعتی مشخص عرضه شده و سپس، تمام میشود؛ اما محتوای پادکست دنیایی کاملاً متفاوت را تجربه میکند. اینجا قرار است به موضوعات خیلی خاصتری پرداخته شود. پادکستها خیلی کوتاه، سرراست و مفید به اصل موضوع میپردازند. از طرفی محدودیت زمانی برای گوش دادن به پادکست هم وجود ندارد. مخاطبان هر زمان که بخواهند میتوانند به هر پادکستی که از قبل تهیه شده و در بستر اینترنت حضور دارد، دسترسی داشته باشند.
رادیو مظهر قدیمیترین تکنولوژی ارتباط جمعی است. برنامههای شنیداریای که از طریق امواج رادیویی منتشر میشوند. در مقابل پادکست یکی از مظاهر نوپا در تکامل رسانههای مدرن امروزی است. تولید محتوای صوتی غالباً از طریق نرمافزارهای ساده کامپیوتری و حتی بهرهمندی از اپلیکیشنهای موبایل در فایلهای دیجیتال MP3 ساخته میشود تا از طریق رسانههای اینترنتی آنهم در پلتفرمهایی که برای کامپیوترها و یا گوشیها تهیه شدهاند، عرضه شوند.
برنامههای رادیویی جریان پیوسته از مطالب شنیداری هستند. وقتی در حال رادیو گوش دادن هستید، گویی از جایی وارد این جریان شدهاید و ساعتی همراه این جریان حرکت کردهاید و در انتها از جایی این جریان را رها میکنید. تمام کسانی که رادیو را دوست دارند، در لحظه گوش دادن به این رسانه نهایت لذت را تجربه میکنند. اما بعید است که بخواهند برنامهای نصف و نیمه گوش داده را بعدها با هر ترفندی که شده به دست آورده و مجدداً گوش بدهند.
اما ماجرا در پادکست جور دیگری رقم خورده است. مخاطبان فایلهای صوتی، پادکست را از طریق رسانههای اینترنتی دانلود میکنند تا تمام این فایلها را خیلی دقیق و موشکافانه به طور کامل در اوقات فراغت گوش دهند. اینجا صحبت از یک برنامه گذری نیست. بلکه پرداختن به محتوای هدفمندی است که مخاطب غالباً از صفر تا صد آن را میشنود.
پادکستها برای آنها که وقت خواندن ندارند، اما وقت گوش دادن دارند، ابداع شده است؛ کسانی که در ساعات مشخصی از روز مانند زمانهایی که در پشت فرمان ماشین مشغول رانندگی هستند و یا در حال انجام فعالیتهای ساده خانگی میباشند و علاقه به گوش دادن دارند. البته در این گوش دادنها قطعاً میخواهند تا مطالبی مشخص با موضوعاتی هدفمند را دنبال کنند.
اینجاست که در سایتها و اپلیکیشنهای محبوب خود جستجویی ساده کرده، پادکست مناسب را دانلود میکنند تا بعدا، سرفرصت و باحوصله آن را گوش دهند. این نقطه تعامل با مخاطبین از طریق تولید محتوای صوتی میباشد.
حالا سوال کلیدی این است که چطور یک پادکست حرفهای تولید کنیم؟ آیا برای این کار نیاز به استودیو حرفهای ضبط صدا داریم؟ و یا باید از تجهیزات خاصی استفاده کنید؟
نحوه ساخت پادکست چگونه است
قطعا هر چه محیط ضبط صدا فضایی حرفهایتر باشد و شما هم از تجهیزات بهتری استفاده کرده باشید، فعالیت شما به تولید پادکست حرفهایتری میانجامد. اما این دلیل نمیشود که چشم بر راهحلهای ساده و تاثیرگذار بسته باشید. برای شروع کار میتوانید از یک نرم افزار ضبط کننده صدای دیجیتال استفاده کنید. این نرمافزارهای ساده مقدمات ساخت پادکست با گوشی تلفن همراه هستند. اما همه ماجرا نیستند.
خروجی این نرمافزارها در نهایت یک صدای خام را در اختیار شما قرار میدهد. حالا باید از جمیع نرمافزارهای ویرایش صدا استفاده کنید تا محصول نهایی شما به یک اثر حرفهای در تولید محتوای صوتی بیانجامد. اپلیکیشنهای حرفهای مانند Sondforge و یا Colledit دو نمونه از بهترین نرمافزارهای ویرایش صدا هستند. البته این فضا مملو از انواع برنامهها با انواع توانمندیها میباشد. این دیگر بستگی به شما دارد که تا چه اندازه از فضای کاربردی چنین اپلیکیشنهایی استفاده میکنید.
ساخت پادکست با گوشی فرآیند تقریباً سادهای دارد و با اندک مهارت در کار با ابزارهای لازم میتوانید توانمندی فنی در این عرصه را کسب کنید. اما توانمندی فنی تنها بخش کوچکی از ماجرای تولید محتوای صوتی است. به هر حال، این پادکست شما باید توسط کاربران عادی شنیده شود. آنها صدایی گرم، فضایی ساکت و گاهاً جوّی دلنشین میخواهند. اینجا است که باید دست به کار باشید و مراحل تکمیلی در تولید پادکست را عملیاتی کنید.
قطعاً به یک راوی خوش صدا نیاز دارید. راوی شما باید بر اصول حرفهای در دکلمه انواع متون مسلط باشد. به هر حال، دکلمه شعر یا یک متن تاریخی و حتی متنی تبلیغی و اطلاعرسانی کاملاً متفاوت است. در عین حال، باید مهارت صداگذاری داشته باشید. اینکه بتوانید با ایجاد یک آهنگ در پس زمینه، جو پادکست را مدیریت کنید. گاهی پادکستهای شما جریانی هیجانی را دنبال میکنند. گاهی هم در جوی آرام و دلنشین قرار دارند. گاهی هم قرار است فضایی مرموز و ابهام برانگیز را تداعی کنند. به هر حال، نمیتوانید صرفا با تکیه بر صدای راوی در چنین فضاهایی موفق باشید. یک صداگذاری خوب در تولید محتوای صوتی حرفهای نقش حیاتی دارد.
از طرفی کارگردانی در تولید محتوای صوتی را فراموش نکنید. کاملا درست خواندید. اگر چه تولید محتوای صوتی یک جریان بدون تصویر است. اما قرار است فضایی را در ذهن خواننده تداعی سازد. برای خلق این فضا باید دست به کار باشید و مسیر تولید پادکست را کارگردانی کنید. اینکه لحن صدا چگونه باشد، میزان بلندی صدا در طول پادکست چگونه تغییر کند و تا چه اندازه در غلظت صداسازیهای جانبی عمیق شده باشید.
به این ترتیب، ظاهر بخش فنی که در یک یا دو نرمافزار و شاید چند اپلیکیشن در گوشی همراه خلاصه شده است، تنها پوسته عملیاتی وسیع و تودرتو خواهد شد. عملیاتی که فضایی کاملا حرفهای را طلب میکند.
پس از مطالعه این مطلب به روشنی از ماهیت پادکست و برخی قواعد حاکم بر آن مطلع شدید. اما آیا به عنوان یک کسب و کار اینترنتی باید به این نوع تولید محتوای صوتی اهمیت بدهید؟ اصولا محتوای صوتی تا چه اندازه در سئو سایتها تاثیرگذار است؟
پای صحبت خیلیها که باشید، تولید محتوای صوتی را مقولهای خارج از دنیای سئو میدانند؛ زیرا فکر میکنند که موتورهای جستجوی گوگل تعریفی از محتوای گنجانده شده در پادکستها ندارند. از این رو، نمیتوانند این نوع تولید محتوا را در دایره ارزشگذاری سئو وارد کنند. اما بهتر است بدانید که ماهیت گوگل در ایجاد رقابت است. پس باید فکری هم برای این رقابت نفسگیر کرده باشد.
تاثیر پادکست حرفه ای در پیشرفت کسب و کارها
ایدهای که در تکنولوژی گوگل پادکست مورد توجه قرار گرفته است. گوگل از طریق این پلتفرم جدید میتواند پادکستها در زمینههای مختلف را دستهبندی کرده و به راحتی رتبهدهی کند. رتبه دهی که قطعاً در سئو سایت شما تاثیر میگذارد.
اما در سئو با محوریت پادکست وقتی موفق هستید که در دایره رقابت با دیگر فعالان این عرصه، بهترین فایلهای صوتی را تولید کرده باشید. اینجا هم دنیای رقابتی از معیارهای کیفی و کمی مطرح است. قطعا باید ایده برای پادکست داشته باشید و با سفارش تولید محتوا صوتی آنهم به شکل حرفهای در این عرصه موفق بشوید.
در تولید محتوای صوتی حرفهای، کلمات یک به یک، به درستی و در جای مناسب از پادکست قرار دارند. صوت، فضایی حرفهای را تداعی کرده است و پادکست نهایی با سرعت بارگذاری مناسبی در اختیار کاربران قرار میگیرد. پس باید مهارت بالایی در تولید پادکست داشته باشید.
ظاهرا فرآیند تولید پادکست در زنجیرهی تودرتویی از انواع فعالیتهای نرم افزاری و مهارتهای گفتاری قرار دارد. بعید است کسی را پیدا کنید که به تنهایی از پس تمام این فعالیتها برآید. قطعا هر کسی از صدایی گرم و مناسب برخوردار نیست. در عین حال، به این سادگی هم نمیتوانید یک فرد با صدایی مناسب را در کنار خود داشته باشید. اما داستان تولید محتوای صوتی خیلی هم پیچیده نیست.
برای تولید پادکست حرفهای میتوانید این نوع محتوا را برون سپاری کنید. مثلا میتوانید از توانمندیهای یک شرکت تولید محتوا استفاده کنید. غالبا شرکتهایی که از توانمندیهای کامل مانند طراحی سایت تا تولید انواع محتوا برخوردار باشند، در زمینه تولید محتوای صوتی هم فعالیت میکنند. حال میتوانید با یک سفارش تولید محتوای ساده در این شرکتهای پویا مسیر تولید پادکستی حرفهای که قطعا در رونق کسب و کار شما تاثیرگذار است را آغاز کنید. در این مقاله آموختیم پادکست چیست و چگونه باید آن را تولید کنیم.
این مطلب چقدر برایتان مفید بود؟
برای امتیاز دادن بر روی ستاره ها کلیک کنید!
میانگین امتیاز 5 / 5. تعداد آراء 2
تاکنون هیچ ستاره ای نداده اید! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهد.